تعمیم دادن در تصمیم گیری

تعمیم در تصمیم گیری چیست؟
تعمیم در تصمیم گیری یکی از خطاهایی رایج در میان عموم افراد است که شاید همین حالا من و شما در بسیاری از تصمیمهای زندگیمان درگیر آن باشیم. تا به حال هنگام خرید یک محصول چقدر به دنبال تایید جمعی بودهایم؟ در موارد دیگر چقدر به دنبال قوانین نانوشته در رابطه با موضوع تصمیم خودمان بودهایم؟
تا به حال شده در یک فروشگاه اینترنتی مثل دیجی کالا سفارش محصولی را ثبت کنید و بعد ببینید آن محصول اصلا کیفیت مورد نظر را ندارد؟ اگر چنین چیزی را تجربه کردهاید احتمالا به این افتادهاید که دیگر محصولی را به صورت اینترنتی سفارش ندهید.
خانمی که در شب مهمانی خانواده همسر غذایی را تدارک میبیند و آنقدرها هم خوب نمیشود ممکن است تصمیم بگیرید دیگر آن غذا را برای هیچ مهمانی آماده نکند.
بعد از اینکه آموزش رانندگی شما تمام شد هنگام رسیدن به یک سرعت گیر چقدر سرعت خودرو را کم میکنید؟ اگر مربی شما یک قانون نانوشته در مورد سرعت کافی برای رد شدن از سرعت گیر را آموزش داده باشد و شما نتوانید همیشه آن را رعایت کنید ممکن است تصمیم بگیرید کلا در شهر رانندگی نکنید.
احتمالا همین حالا تلفن همراهتان همانی است که بسیار پرفروش شده است. در حالت دیگر ممکن است حداقل در آرزوی آن مدل از گوشی موبایل باشید.
این مثالها و همه مثالهای دیگری که همین حالا در ذهنتان شکل گرفت همگی از جنس تعمیم در تصمیم گیری است. اما آیا تعمیم دادن در تصمیم گیری بد است؟
در مقاله منفعت سازی از تصمیم اشتباه یکی از اشتباهات رایج تصمیم گیری نگاه یک جانبه به دیگران و تصمیم آنها بود. در این مقاله میخواهیم موضوع تعمیم دادن در تصمیم گیری را کاملا بررسی کنیم و از خطاهای احتمالی در امان بمانیم.
چرا تعمیم در تصمیم گیری اشتباه است؟
ساده ترین پاسح برای اینکه ببینیم چرا تعمیم در تصمیم، درست نیست این جمله است که: چون نمیتوانیم به خوبی موضوع پیش رو را ارزیابی کنیم به عموم مردم اعتماد میکنیم. به امید اینکه اشتباه برای یک نفر است نه مجموعهای از افراد.
این در حالی است که فقط با نگاه کردن به برخی موسسات اعتباری که افراد زیادی در آنها سرمایهگذاری کردند و دیگر خبری از آنها نیست یا بازار بورس خواهیم دید نگاه کلی نگرانه به موضوع همیشه هم درست نبوده.
اگر یادتان باشد در مقالات گذشته این موضوع را با تاکید زیاد گفتیم که در تصمیم گیری تلاش ما بر بهینه سازی فرایند تصمیم گیری است که بتوانیم خطاها و اشتباهات تصمیم گیری را کاش دهیم. بنابراین اگر در مواردی با نگاه به جمع و تعمیم به کل موضوع نتیجه مطلوبی گرفتهاید اصلا دلیل کافی برای خوب بودنِ آن تصمیم نیست.
به بیانی دیگر تعمیم در تصمیم گیری زمانی ما را دچار خطا میکند که تنها دلیل جدی ما برای آن تصمیم باشد. در بسیاری از موارد تصمیم جمعی یک اجتماع بر خلاف ارزشهای ماست و در این حالت با وجود یک نتیجه به ظاهر خوب خواهیم دید حالمان به طور کلی خوب نیست.
چطور متوجه آن شویم؟
به این موضوع دقت کنید که چقدر به خاطر تایید نشدن نظرتان در جمع از یک تصمیم منصرف شدهاید؟
یا به خاطر اینکه نتیجه حاصل شده آن طور که میخواستید پیش نرفته همه چیز را متوقف کردهاید؟
علارقم آنکه قبل از گرفتن نتیجه یا نظر جمعی، دنیایی از دلیل برای انجام آن تصمیم داشتهاید و حالا آن دلایل را فراموش کردهاید.
تعمیم در تصمیم گیری دقیقا یک موضوع شاخ و دُم دار است. میتوانیم به سادگی با این سوال آن را بررسی کنیم: اگر نتایج قبلی یا نظر عموم را حذف کنیم آیا در تصمیم شما تغییری ایجاد میشود؟
چطور در تصمیم گیری تعمیم ندهیم؟
با توجه به تیتر قبلی پیش فرض این است که از تعمیم در تصمیم خود، آگاه شدهاید و حالا میخواهید آن را مدیریت کنید. فراموش نکنید میتوانید از تعمیم در تصمیم گیری به شکل اصولی استفاده کنید. فقط نکتهای در آن وجود دارد که در تیتر آخر همین مقاله در مورد آن صحبت کردهایم.
اگر میخواهید مدیریت تعمیم در تصمیم گیری را به شکل حرفهای یاد بگیرید، بهتر از دو مقاله تعمیم چیست؟ و هنر ارزیابی تصمیم را قبل از ادامه این مقاله مطالعه کنید.
مدیریت احساسات:
زمانی که احساسات ما بروز پیدا میکنند پتانسیل بالایی برای تعمیم در انتخاب خواهیم داشت. مخصوصا در زمانهایی که هیجان زدهایم یا شادی زیادی را تجربه میکنیم. در چنین حالاتی تمایل داریم قدرت خودمان را به رخ خودمان و دیگران بکشیم. بنابراین یکی از مواردی که در نظر میگیریم این است که عموم مردم موفق چه کاری را انجام دادهاند یا ندادهاند که این چنین موفق شدهاند. در این رابطه حتما مقاله مدیریت تصمیم های احساسی را مطالعه کنید.
خستگی تصمیم گیری:
یکی از پدیدههای رایج در فرایند تصمیم گیری خستگی از تصمیم گیری است. وقتی درگیر یک تصمیم گیری دشوار هستیم زودتر از همیشه خسته میشویم. در چنین موقعیتی ممکن است همه چیز را رها کنیم. مخصوصا اگر نتیجه مورد نظرمان به زودی قابل مشاهده نباشد. در چنین شرایطی از بررسی کردن خسته شدهایم، هیچ نتیجه ای هم حاصل نشده، پس احتمالا به دنبال یک تایید جمعی خواهیم بود. در مقاله خستگی تصمیم گیری درباره این موضوع به شکل مفصلی صحبت کردهایم.
اطلاعات ناکافی یا پرکافی:
هنگامی که اطلاعات در مورد تصمیم مورد نظرمان زیاد میشوند قطعا همانند زمانی که اطلاعات کافی در مورد تصمیم خود نداریم، دچار سردرگمی خواهیم شد. این شرایط بهترین موقعیت برای نگاه یک جانبه به اتفاقات گذشته است. با شناسایی چنین موقعیتی میتوانید جلوی تعمیم اشتباه خود را در تصمیم گیری بگیرید.
تعمیم بدهید:
تا همین پاراگراف قبل میگفتیم تعمیم ندهید، حالا میگوییم تعمیم بدهید؟ داستان از چه قرار است؟ واقعیت این است که ما به خاطر وجه احساسی تصمیم گیریهایمان نیاز داریم که گاهی اوقات تعمیم بدهیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. اما این کار اصول و قواعد خاص خود را دارد. نکات زیر به شما برای تعمیم درست در تصمیم گیری کمک خواهند کرد.
- تعمیم در تصمیم گیری باید یک دلیل فرعی باشد نه یک دلیل اصلی.
- تعمیم به شرط بررسی اطلاعات در تصمیم گیری میتواند مفید باشد.
- اگر تعمیم، احساسات شما درگیر کند به احتمال زیاد دچار خطا در تصمیم گیری خواهید شد.
اینکه تا این قسمت از مقاله میگفتیم تعمیم ندهید و حالا میگوییم اصولی تعمیم بدهید شاید تداعی کننده اهمیت مدیریت آن باشد.
دیدگاهتان را بنویسید