جریان تصمیم گیری
این اولین قسمت از سری پادکستهای بشنولوژی هستش و موضوع در مورد جریان تصمیم گیری است. ما در بشنولوژی به طور کلی تلاش میکنیم خیلی خلاصه، مختصر و مفید راجع به موضوعات مختلفی حول توسعه فردی و رشد کسب و کار خیلی صمیمیتر صحبت کنیم.
جریان تصمیم گیری چیست؟
همانطور که میدانید ما در طول روز بارها و بارها در حال تصمیم گیری هستیم. برخی از آنها منجر به شکست و برخی دیگر منجر به موفقیت میشوند. همه ما این موضوع را تجربه کریدهایم که با نگاه به یکی از دوستانمان میبینیم در عرض یک سال رشد بسیار بزرگی داشته است. این در حال است که خودمان رشد زیادی نداشتهایم. علت چنین موضوعی تفاوت در تصمیمهایی است که گرفتهایم.
جریان تصمیم گیری در واقع یک نگرش یا به نوعی یک عینک است که به شما در ارزیابی بهتر یک تصمیم کمک میکند. البته برای تسلط بهتر بر تصمیم گیری پیشنهاد میکنیم سری آموزشهای رایگان تصمیم گیری ذهنولوژی را دنبال کنید.
هر تصمیمی که در طول زندگی میگیریم در آینده ما را محدود به انتخابهای دیگر میکند. این در حالی است که در بین آن محدودیتها اگر هر گزینهای را انتخاب کنیم باز هم محدود به گزینههای دیگر هستیم و این جریانی را به وجود می آورد که میتوان نام آن را جریان تصمیم گیری گذاشت.
چند مثال را بررسی کنیم:
شخصی که ازدواج کرده است طبیعاتا محدودیتهای بیشتری نسبت به یک شخص مجرد دارد.
یک فرد شاغل که اتفاقا متاهل هم هست شاید مجبور باشد بیشتر مدیر بداخلاق خودش را تحمل کند.
وقتی گوشی خود را عوض میکنید احتمالا در آینده گزینههای متفاوت دیگری خواهید داشت.
در خرید خودرو یا اجاره کردن یک منزل جدید همین داستان تکرار خواهد شد.
نقطه اشتراک همه این مثالها در عدم آگاهی از جریان تصمیم گیری است. ممکن است یک تصمیم منجر به موفقیت بزرگی شود اما به خاطر عدم آگاهی نمیتوان آن موفقیت را دوباره تکرار کرد. حتی در مواردی ممکن است ما را دچار حسرت کند.
پلن B:
ما به هر حال با گرفتن یک تصمیم وارد جریانی از تصمیم گیری میشویم. بنابراین آگاه شدن از محدودیت گزینههایی که در آینده خواهیم داشت به ما امکان در نظر گرفتن پلن B را میدهد. داشتن یک برنامه اضافه در مواقعی که اوضاع کمی سخت میشود احساس تسلط بیشتری را به ما میدهد و در مجموع حالمان خوب است.
برای در نظر گرفتن پلن B تنها کافیست تصمیمات اجباری آینده را بررسی کنیم. حتی اگر مطمئن نباشیم که واقعا محدود به آن تصمیمها هستیم بازهم برای آنها برنامه نجات داشته باشیم. بسیار بی رحمانه ببینید با گرفتن تصمیم امروزتان مجبورید در آینده چه سختیهایی را تجمل کنید.
خارج شدن از جریان تصمیم گیری:
در برخی موارد مانند سینما رفتن یا خوردن یک غذا در رستوران با کیفیت پایین مواجه میشویم. در چنین شرایطی اغلب افراد با وجود کیفیت پایین تا انتها مسیر خود را ادامه میدهند. غذای بی کیفیت رستوران را به اتمام میرسانند یا فیلم بی کیفیت سینما را تا انتها تماشا میکنند. چراکه با خود میگویند پول پرداخت کردهام و بهتر است تا آخر جلو بروم.
چنین اتفاقی در واقع به نوعی همان جریان تصمیمگیری است. شخص میتواند هر زمان از مشاهده فیلم از سالن سینما خارج شود و اعتراض کند. نکته مهم این است که اکثرا ترک یک جریان به ذهن ما خطور نمیکند یا بهای ترک این جریان آنقدر زیاد است که ترجیح میدهیم آن را ادامه دهیم.
تنها راه جدی برای ترک به موقع یک جریان تصمیم گیری بد، آگاهی قبل از تصمیم است. اگر وقتی تصمیمی را میگیریم، جریان تصمیم گیری را بررسی کنیم در آینده وقتی مشکلی به وجود میاید توانایی ترک آن جریان تصمیم گیری بد را خوایم داشت.
دیدگاهتان را بنویسید